11 Şubat 2009 Çarşamba

Slumdog Millionaire

Trainspotting ile başlayan Danny Boyle hayranlığım, 28 Days Later... ile devam edip Slumdog Millionaire ile sarsılamazlığını ilan eder.

* Spoiler
Film bir tokatla başlar ve o andan itibaren çok hızlı, kesintisiz, bazı bazı güldüren, çoğunlukla drama bürünerek biter. Jamal Malik ve ağabeyi Salim, Mumbai'nin kenar mahallesinde oturan haşarı iki kardeştir. Kardeşliklerini pekiştiren olay müslümanlara karşı çıkan ayaklanmada annelerinin ölmesi ve iki kardeşin hayatlarını idame ettirmeye çabalamaları, yer yer birbirlerine olan bağlarının sınanan gücü film boyunca ön plandadır.

Çok üstünkörü oldu değil mi? Baştan alalım o halde. Cahilliği her halinden belli olan çaycı Jamal "Who wants to be a millionaire?" yarışmasına sevdiği kız Latika'nın onu tv'de görüp nerede olduğunu bilmesi için katılır. Katılır fakat yaşamı boyunca dürüstlüğü ve çevresine olan dikkati sebebi ile yarışma sırasında çıkan soruları bilir, son soru öncesi zamanı dolar ve yarışma sunucusu tarafından hile yaptığı iddasıyla tutuklanır. Polis tarafından sorguya alınan Jamal soru hanesi altına tek tek yaşadıkları ile cevap verir. İşte film tam burda başlar.


Annelerini kaybeden Jamal ve Salim çöp toplayarak yaşamaya çalışırlar ve artık yanlarında bir de Latika vardır. Bir gün çöplüğe bir adam gelir ve film burda başlar.(!) Kimsesiz çocukları dilendiren adam Salim'in katı yürekliliğinden ve şiddete eğiliminden yararlanmak ister ve onu diğerlerinden ayrıcalıklı kılar. Önünde küçük çocuklara uyguladıkları fiziksel şiddetten Jamal'in de payına düşeceklerin olduğunu sezen Salim, Jamal ve Latika ile kaçmaya başlar fakat Latika yeterince koşamaz ve geride kalır. Yıllarca sürecek ayrılıktır bu. Yıllarca denilen senelerde trenlerde seyahat ederek, her türlü işi icra eder iki kardeş. Para kazanırlar, hırsızlık yaparlar ve büyürler. Jamal artık içinden bir türlü atamadığı Latika'yı aramak ister ve Latika'yı bir genelevde bulur. Yaşanan olaylar sonucunda Salim gelecekte işleyeceği cinayetlerin ilkini işler ve kardeşlerin yolları ayrılır. Yarışmadan kısa bir süre öncesine kadar birbirlerini aramazlar. Salim, mafyanın pis işlerini yaparken, Latika mafya liderinin kapatması olur. Jamal ise çaycılık yaparak hayatta kalır.


Yarışma boyunca her sorulan soru ile Jamal'in hayatı yeniden başlar. Bir çok paragraf yazabilirim sizlere yine yine başlayan bu film hakkında, fakat ne kadar hayal edileceğinden emin değilim. Danny Boyle, muhteşem bir Hindistan gösteriyor bizlere. Fakir, kalabalık, pis, cahil, gelişmemiş bir Hindistan. Bunun yanında doyulamaz renklerle, coşkulu, mutlu bir Hindistan. Danny Boyle büyük bir yönetmen sayın okuyucu. Kamera, ışık, kostüm, oyuncu seçimi enfes. Birbirleri ile benzer, detayların özenle belirlendiği 3 ayrı kişinin bir karakteri oynadığı ender filmlerden.

Bnunların yanısıra Dev Patel'in gözleri, bakışı, duruşu ne kadar varoş ve ezik olduğunu söylese de ukalalığı ve dikkati ile bir o kadar zeki olduğunu anlatıyor Jamal'in. Freida Pinto Latika'nın yaşadıklarını öyle iyi bellemiş ki Jamal'in o bataktan kurtulma çabası karşısındaki umutsuzluğu ve umutsuzluğa verdiği olağan tepkiler çok hoşuma gitti. Filmin bitiş jeneriğinde o alışıldık Hint ezgileri ile dans etmeleri sürpriz oldu bana. Öyle hoş ki Danny Boyle'un yönetmenliğini yaptığını bilmesek bu filmin İngiliz bir yönetmen tarafından çekildiği gerçeğini kabullenmek zor olabilirdi.

İkinci kez izlemeye değer filmlerden.

7 yorum:

Zeynep A. dedi ki...

yazilarina olan begenimi ifade etmeye yetecekse tarafimdan bir blog ödülü aldigini bilmeni isterim;-) sevgiler!!!

cinar dedi ki...

filmleri baya yakından takip ediyorsun. bu filmi de b.button kadar merak ediyorum artik :)

L@L dedi ki...

Benim blogda da çiçeğin var canım! Sevgiler :)

ibrahim çınar dedi ki...

kesinlikle izlicem :)

Anonymous dedi ki...

Filmi izledim, muhteşem! Sen de gayet iyi anlatmışsın, insanın tekrar izleyesi geliyor, teşekkürler :)

B.

Habibe dedi ki...

Film gerçekten harika.. Siz yazamadıklarımızı yazmışsınız.. tebrikler..

GİZEM ŞIVKA PİDECİ dedi ki...

Cok guzel bir film. Yani konu gayet acinakli olsa da islenis o kadar guzel olmuski hersey tadinda. Kucuk Jamal'a bayildim