16 Aralık 2008 Salı

‘Özür Diliyorum’ kampanyası



Peki Ermeniler de bizden özür dileyecekler mi?


1915'te Ruslarla beraber olup bir çok doğu ilini kesip biçtiği için özür dileyecekler mi benim milletimden?


İsyan etmeyen ve Ermeni çetelerine katılmayı reddeden vatansever ermenileri öldürdüğü için kendi vatandaşlarından özür dileyecekler mi?


Son moda "özür" imzası bugün bir çok gazetede yer aldı. Nasıl gereksiz bir kampanyadır bu aklım almıyor. Osmanlı devleti, zamanında Ermenileri katletmiş-miş... Yıl 1915... Osmanlı'nın başı her bir devletle belada. Savaş var doğuda, batıda.. Bir de Ermeniler ayaklanıyorlar Rus'un oyununa gelip... İşbirliği yapıyorlar... Kim olsa aynısını yapardı... Sürerdi çoluk çocuk... "Madem ki sen benim sana tanıdığım hakları beğenmiyorsun haydi yolun açık olsun" deme hakkı her ülkede mevcuttur. Baksana bu zamanda başbakan bile "beğenmiyorsan git" diyor, 1915'te demiş çok mu? Ayrıca bir soykırım olsa; herhalde hiçbir Ermeninin gitmesine izin verilmezdi de kuyulara atılıp dünyadan silerlerdi diye düşünüyorum. En azından ben soykırım yapsam bu yolu izlerdim.

Bu sebeple alnınıza dövme diye kazıtsanız da siyasi özrünüzü ben soykırımı tanımıyorum.

İlber Ortaylı'nın yazısı

9 yorum:

Digital Sevgi Kelebeği dedi ki...

Eline ve yüreğine sağlık.. İmzamı atıyorum..

içimden geldiği gibi ~~~ dedi ki...

inanamıyorum yaa..ne olmuş bu insanların beynine?

zerrin dedi ki...

torontoda,liselerde,ermeni soykirimi ders olarak isleniyor..
gectigimiz yil cok konusuldu,tartisildi ve soykirim sayildi..maalesef..
yurtdisinda ermeni locasi hayli guclu

Barış dedi ki...

Efendim, olaya milliyetçi refleksif tepkiler verince sanki haksızmışsınız da, duygusal olarak kendinizi böyle savunuyormuşsunuz pozisyonuna düşersiniz ve liboş-takunyacı tayfası da bir güzel tefe koyar sizi.

Şimdi, bilirsiniz, osmanlı döneminde türkler ve kürtler daha çok yoksul köylü, ermeniler zanaatkâr, rumlar tüccar, yahudiler bankerdi.

Göçebe toplumsal yapıya sahip türkler ve kürtlere göre zanaatkâr ermeniler, bağ-bahçe, mal mülk birikimleri ile daha zengindi. Osmanlı'nın parçalanacağı açık hale gelince ve Anadolu'daki etnik gruplar birbirinin gırtlağına sarılmaya hazırlanınca kürt aşiret beyleri gözlerini ermenilerin mal-mülküne dikti. Ermeni ayrılıkçı çetelerinin de sahneye çıktığı bu ortamda kürt aşiretleri ile ermeni çetelerinin epey karşılıklı kan dökmüşlükleri vardır. Durumun büyük trajedilere yol açacağını gören Talat Paşa ve diğerleri de, Ermeni ahaliyi soykırımdan kurtaracak tek yolu, tehciri devreye soktu. Asker korumasında binlerce ermeni şimdiki vatanlarına göç etti. Burada bir soykırım değil, soykırımdan kurtarış vardır. Olay aslında Schindler'in Listesi filminin daha destansı bir halidir ama biz İsrailli olmadığımız için ne bunu dile getiren var, ne de filmini çeken. Kendimizi savunalım ama haklılığımızı kanıtlayalım.

Cocukla Cocuk dedi ki...

aynen katılıyorum, soykırımdan bahseden devletler kendi geçmişlerini ne cabuk unutuyorlar...

nena dedi ki...

dedem rahmetlik anlatırmış bizede annem anlattıyor ermeniler kadınların bebelerini gözü önünde pişirip onuda annelerine yeirmişler. onlar bizden özür dilesin adı üstünde ermeni bizde kötülük yapan kişiye ermeni derler ataların yalan sözü yoktur.

e-SerdarK dedi ki...

@Barış: Bahsettiğin ayrıntılarla birlikte o dönemde yaşamış insanlarla yapılmış röportajların derlendiği bir kitabı askerdeyken, kışla kütüphanesinde okumuştum. Birbirinden farklı köylerde yaşayan insanların birbirlerinden habersiz anlattıkları birebir aynı öyküler vardı. Köylerinin nasıl yağmalandığını, çocuklara ve kadınlara yapılanları anlatıyorlardı ve genel çerçevede biraz ciddi araştırılırsa görüleceği ve seninde anlattığın gibiydi... Türkiye Cumhuriyeti devletinin ve birçok hükümetin defalarca tekrarladığı "Tarihi evraklarımızı ortaya koyup tartışalım" çağrısına lütfedip cevap bile vermeyen Ermeni devletinin bu yanıltma çabasını destekleyecek hareketler, bu ve buna benzer imza kampanyaları Türkiye' nin uluslararası itibarını zedelemekten ve Ermeni lobilerinin yalanlarla dolu tezlerini haklıymış gibi göstermekten başka bir işe yaramaz. Bu "aydın" tabir edilen (neye ya da kime göre aydın oldukları da meçhul) kitlenin bir an önce bu aymazlıktan vazgeçmeleri gerekiyor...

vatan_millet_sakarya dedi ki...

bu kampanyaya katılan herkesin ve SÖZDE SOYKIRIMA inananların CANI CEHENNEME VATAN MİLLET SAKARYA

semih dedi ki...

burcu bu devirde insanları kuyuya atıp öyle bir soykırım tarzını benimsiyorsa o devirde olanlara yalan veya gerçek diye yorum yapması yanlış.