21 Şubat 2009 Cumartesi

Çıplak Vatandaş

* Spoiler

Ülkemizde değişen hiçbir şeyin olmadığının kanıtı olarak Çıplak vatandaş filmini örnek gösterebiliriz. 5 çocuk babası dar gelirli memur İbrahim'in tüm iyimserliği ile hayata bakışını izliyoruz ilk önce. "-Otobüse zam geldi. Olsun benzine zam gelince. -Tüpe zam geldi. Olsun Allah'ın arabı gaza zam yapınca tüpçü neyapsın. -Bir çocuğumuz daha olacak. Olsun Allah onun da rızkını verir." gibi cümleler ve güleryüzü İbrahim'in genel mizacını çok iyi çizen bir Şener Şen . İbrahim 5. çocuk haberiyle kemerleri biraz daha sıkar ve kullandığı sigarayı bırakır, işyerinde çay içmez ve öğle yemeklerini yemez. Görür ki yine de zamlar karşısında ayakta duramaz. Bu andan itibaren İbrahim hafiften kafayı oynatmaya başlar.

İbrahim memurluğun yanında limon satmaya başlar. Zamanla işin raconunu öğrenir kendini geliştirir ama yine de yettiremez. Limondan sonra stat önünde Beşiktaş maçı günü kendi yaptığı Fenerbahçe şapkası satıp bu dalda da kötü bir başlangıç yapar. Fakat kısa zaman sonra amigonun kralı olur maçlarda, eh ticareti de forma ve bayrak satışlarıyla ilerletir. Sonrasında işportacılağa kadar vardırır işi fakat kazandığı böyle de yetmez. Yetişemez İbrahim zamların hızına. Maaşlı işin iyi olduğuna karar veren İbrahim geceleri bulaşıkçılık yapmaya başlar ve en tasarruflu bulaşık yıkayan bulaşıkçı olur. Yine olmaz. Bozacılığı dener. Odun satar. Kiremit dizer çatılara fakat "hafta 7 gün , gün 24 saat. Yetmedi" der İbrahim doktorlara. En nihayetinde kendinden, hayattan kopar ve koşmaya başlar sokaklarda caddelerde soyunarak. Doktorlar yoğun stres sonucu kişilik parçalanması teşhisini koyarlar. Böylece gazetelere Çıplak Vatandaş olarak geçer, ünlenir. Gazete ile yazı dizisi "çıplak vatandaşın hatıraları" ile anlaşma yapar. Gündemin başına oturur. Reklam filmleri, armağanlar derken para içinde yüzmeye başlar İbrahim ve ailesi. Bunu gören fakir halk soyunur. İbrahim akıl hastası olarak hastaneye kapatılır. Sonrasında dertler biter mi bilinmez.

Asılacak kadın filmini de yöneten Başar Sabuncu'nun ilk filmidir ayrıca Çıplak vatandaş. Halen yaşanan geçim sıkıtısı sebebi ile modası geçmeyecek filmlerdendir.

1 yorum:

Deli Profesör dedi ki...

Televizyondaki haber muhabiriyle diyaloğuna bayılıyorum ya:
-Yetmiyor.
-Yeter.
-Yetmiyooooor!
-Yeter yeter.
-Yetmiyoooooooooooooooooor!

Alır televizyonu atar :D