28 Ocak 2009 Çarşamba

Amat


İhsan Oktay Anar'ın 2005 yılında çıkarttığı ve eşi Özlem Anar'a ithaf ettiği nefis kitabı. Daha önce bahsettiğim Puslu Kıtalar Atlası'nda ki gibi olay kurgusunun etkileyiciliği ve uyandırdığı merak okuyucuyu sıkmamakla birlikte heyecanı diri tutuyor.





Kitapta Amat şöyle anlatılıyor;
"
Amat Kitabü'l İber'de anlatıldığına göre Kedigöz Âbidin dede Hazretleri, İbranice'deki "Emet" sözcüğünün, "Gerçek" anlamına geldiğini söylemişti. Sabatay Sevi'nin müritlerinden biri olan Galatalı hekim Avram Efendi, bir hahamın çamurdan bir insan yapıpı alnına "Emet" yani "Gerçek" yazdığını, böylece bu 'insanın' canlanıp her emri yerine getirdiğini; ama kelimenin başındaki "Alef" harfi silindiğinde Emet, "Met" yani "Ölüm" olduğu için çamurdan yapılan bu bedenin canını kaybettiğini anlatmıştı." Sf:230


Nuh Usta'nın, Kırbaç Süleyman'ın, Ali Reis'in, Eşek İsrafil'in, Kazdağlı tomarcı'nın, Göbelez baba'nın, Abuzer Reis'in, Kul Rıza Baba'nın, Diyavol Paşa kaptanlığında Navarin'e giden bir gemi mürettebatının 247 üyesinden sadece bir kaçıdır. Bu 247 kişi 247 meşe ağacına denktir. Ayrıca 247 adet günahkâra da...


Ölümsüzlüğe erişmeye çabalayan Kırbaç Süleyman'ın inancına göre çevresindeki herhangi bir kitabın gelişi güzel açtığı bir sayfasında gözüne çarpan ilk cümleden kendisine ait bir anlam çıkartması anı, Eşek İsrafil'in "Teyakkuz" ile birlikte borusunu üflemesi, Nuh Usta'nın gemideki herkese tek tek fal bakması ve ölümü görmesi, Gemideki veba salgını anı, Emilio Santos takma adını kullanarak kendince öldürdüğü Emilio'yu yaşatan Daniyal'ın hikayesi benim en çok hoşuma giden hikayeciklerdi.


Kısaca Amat; ruhunu şeytana satmanın en süslü öyküsüdür.

9 yorum:

Vladimir dedi ki...

Nedense okumayı hep ertelediğim bir kitap oldu bu. Sanki kolayca içine giremeyecekmişim gibi hissedip bırakıyorum. AMa okumam lazım.

A M A T dedi ki...

kolayca içine girilebilirmisiniz bilmiyorum ama kolayca içinden çıkamayaağınız hatta çıkmak istemiyceğiniz bir eser olacak diye düşünüyorum İhsan Oktay ANAR'ın diğer kitapları gibi

bu arada SUSKUNLAR kitabınıda mutlaka okumalısınız ANAR'ın son kitabı

Burcu SezeR dedi ki...

Suskunlar da kitaplıkta mevcuttur... Biraz aradan sonra onu da okuyacağım :)

Okyanu∫takί rüzgar ~ dedi ki...

Amat.. hm kurgu cekici acıkcası.. şiytan iş basında kısacası =) Su an elimde iki tane kitap var onlardan sonra düşünebilirim.. ancak kitap raflarda dikkatimi cekmişti.. bir bakmak lazım . bu arada ancak iade i ziyaret yapabildim kusura bakmayın final haftası yeni bitti de =) Güzel blog ayrıca =)

Okyanu∫takί rüzgar ~ dedi ki...

Amat.. hm kurgu cekici acıkcası.. şiytan iş basında kısacası =) Su an elimde iki tane kitap var onlardan sonra düşünebilirim.. ancak kitap raflarda dikkatimi cekmişti.. bir bakmak lazım . bu arada ancak iade i ziyaret yapabildim kusura bakmayın final haftası yeni bitti de =) Güzel blog ayrıca =)

Vincenzo dedi ki...

İhsan Oktay Anar'ın kitaplarının genel konusu nedir? Amat ve Puslu Kıtalar Atlası'nı almak istiyorum. Dini kötülediğine yönelik yazılar okuduğum çeşitli web sayfalarında.

Yorumlarını merak ediyorum.

Burcu SezeR dedi ki...

@Vincenzo; Ben henüz iki kitabını okudum Anar'ın ve din karşıtı herhangi bir cümleye denk gelmedim. Bana göre okumadan karar vermemelisin, ilk başta karışık gibi gelen kitaplar sonrasında birden açılıyor ve kendisine bağlıyor. Her koşulda bahsettiğin iki kitabı da tavsiye ederim.

alis dedi ki...

Merhaba, kitap ve filmler hakkındaki düşüncelerini paylaşıyor olman güzel, ancak belli bir kurgusu, hikayesi, akışı olan bu tip eserlerdeki can alıcı noktaları uyarı vermeksizin yazdığında "spoiler" vermiş oluyorsun, yani o filmi henüz görmemiş, kitabı okumamış insanlar için o deneyimi "spoil" etmiş, yani "bozmuş" oluyorsun. Blog okumayı sevmeme rağmen okumayı düşündüğüm bir kitapla ilgili gafil avlanmak hoş birşey değil tahmin edeceğin gibi. Bu tip yazılar yazdığında başına "dikkat, spoiler!" diye uyarı yazarsan gafil avlanmak istemeyenlerin de sözkonusu kitap veya filmden zevk alma şansı olabilir. Örneğin bu kitaptaki en çarpıcı noktaların hepsini tek tek özetleyerek bütün sürprizleri açığa çıkarmışsın. Bu sürprizleri baştan bildikten sonra kitabı okumanın bir zevki kalmıyor.

Burcu SezeR dedi ki...

@Alis; Kitap yahut film izlediğimde yorum yapma hakkım olduğunu düşünüyorum. Herhangi bir kitabın (film de olabilir) içeriğinden bahsetmek veya konuyu anlatmak sonraki okuyucu için bir problem teşkil edeceğini düşünmüyorum.

Herhangi bir yapıt hakkında bilgi edinmek amacıyla araştırma yaptığımda spoiler ile karşılaşmak beni rahatsız etmemekle birlikte o yapıtın başka kişilerce yapılmış yorumlarını dikkate alarak sınamak bana zevk verir "dikkat" ibaresi olsa da olmasa da...

Fakat sana ve senin gibi düşünen kişiler için aklıma geldikçe zorunlu olmasam da ufak bir uyarı koyacağım.
Saygı ve sevgiyle,