22 Ocak 2009 Perşembe

Albert Einstein


Einstein, 1879 yılında Güney Almanya'nın Ulm kentinde dünyaya geldi.

Albert Einstein, modern zamanların en ünlü bilim insanı...Hayatı daima merak konusu oldu. "Çocukluğumda yaşadığım iki önemli olayı unutamam. Biri, beş yaşında iken amcamın armağanı pusulada bulduğum gizem; diğeri on iki yaşındayken tanıştığım Öklid geometrisi".

1955 yılında hayatını kaybeden Einstein 20. yüzyılın en önemli kuramsal fizikçisi olarak tarihe geçti. Otopsi sırasında, dehasıyla ilgili ipuçları bulabilmek amacıyla Bilim insanları Einstein'ın beynini çıkardı. Beyni, normal koşullarda 1,4 kg. olan insan beyninden yüzde 12 oranında daha hafifti. Beyninden alınan örnekleri inceleyen nörologlar, ilgi çekici özelliklere rastladı. Örneğin, düşünce için gerekli sinirleri besleyen "gliyal hücre" sayısının fazla olduğunu belirlediler. 1999 yılında Kanada, McMaster Üniversitesi'nden uzmanların yaptığı araştırmalarda da, Sylvian fisürünün (yarığı) gelişmiş ve alt parietal lobunun normale göre yüzde 15 daha geniş olduğu tespit edildi.


Bu iki fotoğrafı çok beğendim. İlkinde bir mahsun adam, ikincisinde ise; karar verme aşamasının son basamağında gözüküyor. Kıskandıran bir beyne sahip ve onun da sorduğu gibi; "Neden hiç kimse beni anlamıyor, ama herkes beni seviyor?" Sanırım bana göre bunun cevabı bu iki fotoğrafta gizli.

Kaynak

1 yorum:

Biraz dedi ki...

Bilim de sembol olmus bir kisilik...bilim denince hemen onun akla gelmesi de bosuna degil...Fotograflardan ilki ozellikle ilgince geldi.