22 Aralık 2008 Pazartesi

innocence

Haftasonu uykumun kaçtığı bir gece çığ gibi büyüyen izlenmesi gereken filmler dağından çekip çıkarttım filmi... 2004 yılı yapımı Fransız filmi innocence . Türkçe adı ile "Masumiyet". Akla erotizm geliyor değil mi? Fakat filmi izledikçe akıl baştan gidiyor ve gözünüzü ilerleyen her saniyeye dikip bakıyorsunuz. Sanki bir repliği, bir anı kaçırsanız filmden bir şey anlamayacakmışsınız gibi geliyor. Yönetmenliğini; Lucile Hadzihalilovic 'in ilk kez bu kadar uzun metraj yaptığı bu kocaman soru işareti film, gerilimi ile herhangi bir soru sormanızı engelliyor. Zaten amacı da bu bana göre... İtaat etmek...


Kısaca bahsedecek olursak; 1 ana bina olmak üzere sanırım çevreye dikilmiş 5 adet okuldan oluşmuş bir kampüs. Çevresi ağaçlık ve ormanlık... Okula geliş gidiş mazgalların altında açılmış büyük tünellerden sağlanıyor. Okulda erkek yok, erkeklerle ilgili hiç bir şey yok. Her binada 5 veya 6 kız kalıyor. Büyükten küçüğe ve her biri bir küçüğünün eğiticisi durumunda. Kızlar küçük yaşta nereden olduğu belirsiz bir yerden tabut içerisinde getirilip o 5 binadan birine konuluyor. Şöyle söylemek gerekirse blue çağına gelen kızın ayrılmasından sonra azalan nüfus tamamlansın diye devir teslim yapılarak bir üye alınıyor. Bu çocuklar kimdir nedir, hangi zamanda, nerede yaşıyorlar filmde bahsedilmiyor. Kızlar burada kaldıkları sürece bale ve anotomi (sanırım) öğrenerek zamanlarını geçiriyorlar ve oyun oynuyorlar, hulohop çeviriyor, ip atlıyor, gölde yüzüyorlar . Her birinin saçlarında olan farklı renklerdeki kurdaleler ise bir nevi onların kimliklerini temsil ediyor. Kırmızıdan başlayarak, turuncu, yeşil, mavi, sarı mora gelindiğinde artık olmuş farz edilerek dış dünyaya salınıyorlar tertemiz kızlar... Okuldan kaçmak isteyenler ise cezaya çarptırılarak mimleniyorlar... Sonuç olarak siz kendinize soru sordukça o soru mutlaka başka bir soru doğurarak kafanızı karıştırıyor. Bu yüzden izleyerek kendi kararınızı kendiniz vermelisiniz. Ben bu filmi bir hayli sevdim.

4 yorum:

Deli Profesör dedi ki...

DVD'sinin kapağının sağ alt kenarında Kanal D Home Video yazıyor. Sen şimdi güzel olduğunu söyleyince tereddüte düştüm. Bu Kanal D Home Video nerede tırt film varsa onu alırdı. Ama IMDB'den baktığıma göre film bilindik bi film de değil ve puanı 7 civarı. Kanal D'ye karşı olan yargımı kırmak için bu filmi izleyeceğim :D

Burcu SezeR dedi ki...

Yaw özel fiyat 2,5 ytl diyordu... Kapaklı ciltli falan aldım.. Her filmi izlerim ben... Mutlaka anlatacak bir yer bulurum sonra.. Dursun =)

Moonish (moonsun) dedi ki...

Merhaba,

bayaa merak uyandirici anlatimin, en kisa zamanda izlemeye calisacagim :)

Sevgiler...

Vladimir dedi ki...

BU filmi bir buçuk yıl kadar önce konusu ve eleştirileri ilginç bulduğum için amazondan alıp izlemiştim. Beğendiğim bir filmdir.