15 Mart 2009 Pazar

Kadın; Seçmek ve seçilmek

Pazar sabahı saat 0700'da ne hikmetse gazete almaya almaya giden ben tüm amelsizliğimle bir adet Elle dergisi de kapmış vaziyette tuttum evimin yolunu. Dergi bilindik moda dergisi fakat Hacer Yeni'nin "Yaşamayı" seçenlere seslendiği Seçmek ve Seçilmek başlıklı yazısı çok ilgimi çekti. Hacer diyor ki yazısının ortasında; "Filmlerin en mutlu sahneleri genellikle aşıkların kavuştukları ya da kadının sabredip beklediği ve sonunda muradına erdiği evlilik sahneleri olur. Bir kadın için seçilmelerin en önemlisi en önemlisi bir erkeğin seçimine nail olmaktır.Aslında bu konuda çok da suçlu değil. Ona bu öğretilir. Düzen budur, ne yapılırsa yapılsın bazıları için bundna ibarettir. Oysa erkekler hep seçimi kadınların yaptığını, bir kadının istediğinde herhangi bir erkeği kolaylıkla elde edebileceğini söyler dururlar. Yani onlara soracak olursanız seçilen onlardır. Gerçekten bu ne kadar doğru?"

Yazısını yaklaşan seçimlerlerdeki kadın sayısının azlığına ve yine o kadınların mecliste kalıp kalamayacağını seçen erkeklere getirerek sonlandıran Hacer Yeni bana kalırsa çok doğru tespitlerde bulunmuştur.

4 yorum:

A M A T dedi ki...

hayatta seçen yada seçilen kimdir bilmem ama bu seçimlerde kadınlarıda erkekleride seçenler bizler değiliz onu biliyorum bir yığın irade yoksununa bir takım rüşvetlerle geçici irade yüklenmesi yapılıyor bunu biliyorum dahada kötüsü hergün görüyorum şimdiye kadar kimseyi seçmek adına bir faaliyette bulunmadım bu düzen bizim değil ondandırki kendini meşru gösteren bu seçimlerde bizim değil...

K®HAN dedi ki...

evet doğru,
istediğini seçmiyorsun ki
dayatılanı seçiyorsun.

ülkemizin seçim sistemi
ne yazık ki görücü usulü.

pharaoh dedi ki...

secimler her zaman karsilikli olmuyor. tutarsizlik da bundan kaynaklaniyor. ya da diger bir deyisle buna "hayat" diyoruz..

mesela filmlerde ana karakterin asik oldugu ve pesinden kostugu insan degil de, hep yaninda olan, ona destek veren, ilgilenen ama bir sekilde gormezden gelinmis, golgede kalmis karakter hatunu kapiveriyor.

ya da senin ve cevrende tanidigin herkesin oy verdigini bildigin adam meclise giremezsen, o "golgede kalmis" kimselerin sectigi birileri senin adina ulkeni yonetmeye basliyor.

sen seciyorsun. onlar seciyor. sonucu ne belirliyor?

sans? kader? strateji?

sonunda her sey olacagina variyor.

A M A T dedi ki...

pharaoh'a

"secimler her zaman karsilikli olmuyor"

karşılıklı olana seçim denmez zaten seçimler karşılıklılık esasına daynmazlar

"sonunda her sey olacagina variyor."

bu konuda ciddi değilsin demi yok ciddiysen ve açıklaması bu kadar basitse... geri kalanı cümlenin +18 olur bende kalsın