9 Ağustos 2008 Cumartesi

Dünya'nın ağzını açık bırakan Beijing 2008 açılış töreni

08/08/08 saat 08:08'de Pekin'de yapılmış 29.olimpiyat açılış törenini izledikten sonra bu yıl Trt-3 ekranlarında bol bol Çinli göreceğimize inanılmaz sevindim. Ömrü hayatımda böylesine muhteşem bir organizasyonu bir daha izler miyim emin değilim.




En eski uygarlıklardan biri olan Çinliler, Dünya'ya kazandırdıklarını, kültürlerini yansıtma şekilleri, kendilerine özgü dilleri, giyim kuşamları, duruşları ve bana göre en önemlisi de yaratıcılığın, orjinalliğin, disiplinin getirdiği başarılarıyla ne kadar gurur duysalar azdır diye düşünüyorum.

Yine çekik gözlü insanların Beijing 2008 'de ağzımı açık bırakan 3 boyutlu gösterileri, parşömen kağıdını bizlere yakından göstererek tanıtması, yüzlerce göstericinin davullarıyla yaptığı "hoşgeldiniz" bölümü ve geri sayımı , özel Çin operasının verdiği huzur, giydikleri temsili kıyafetlerle Çin'in kainatın tüm renklerinin karıştığı bir yer olduğunu, ipek yolu kompozisyonun bir kadın tarafından sembolize edilmesi, tarihinin ilk zamanından bu güne kültürlerine deli gibi bağımlı olmaları gıpta edilesiydi. Bunların yanında günümüzde hala yenilik peşinde olduklarını da yerçekimine karşı koyma, sembolik dünya maketi üzerinde koşan atletlerle ve olipiyat ateşini yakma biçminin yine bir atletin stadyum çatısında uçar vaziyette tam bir tur atarak gösterilmesi bunun çok güzel bir kanıtıydı.

Teknik olarak sadece sahne içinde 15.000, stadyum dışında yaklaşık 600 kişinin görev aldığını ve 1 yıla yakın bir süredir provaların sürdüğünü düşündüğümüzde verdikleri emeğin büyüklüğü ve kutsallığı asla yadsınamaz.











Küçük bir kızın uçarak bir uçurtmayı uçurması her ne kadar muhteşem bir kurguyla bizlere gösterildiyse de Dünya'nın kuzeyinde hemen yanıbaşımızda Rusya'da Gürcistan'da, Irak'ta, Filistin'de ve daha bambaşka yerlerde savaşın çıkmazında öldürülen çocukları aklıma getirmiştir.


Saygılar sunarım.

Hiç yorum yok: