6 Haziran 2009 Cumartesi

Skhizein

*Spoiler

Sabahın bir körü Facebook'ta dolanırken bulduğum 2008 Fransız yapımı Jérémy Clapin'e ait bir animasyon Skhizein.

Camdan bakarken bir meteorun çarpması üzere tüm hayata 91 cm uzak kalan bir adamın sonrasında kendine çarpan meteorun kendisini düzeltebileceğine inanması ve onu takibe almasını anlatan 13 dakikalık hikayesi. Meteorun ikinci kez kendisine çarpmasını sağlayan Henry sonraki görüntüde nesnelere hem 91 cm uzak hem de herşeye 75 cm mesafede aşağıda olması ciddi komiktir. Bahtsızlık örneği bir filmdir kısacası. Grafiklerin güzelliği haricinde muhteşem bir kurguya sahip olduğunu belirtmek isterim.




Filmin benim görebildiğim tek mantık hatası kahramanın herşeye uzak olurken neden teleskop ile birebir temasta olduğuydu. Sanırım bu bir hata, yoksa benim kaçırdığım bir durum mu var?

5 yorum:

Anonymous dedi ki...

mantık hatası yok aslında.. çünkü sadece dokunma, hissetme gibi duyularında 91 cm lik bir kayma var.. ancak görme yetisini kullanabilmesi için teleskopa bakması gerek..

İlker dedi ki...

Teleskopla fiziksel temasa girmemiştir. Bedeni teleskobu pencerenin önüne getirmiş, zihni/bilinci teleskoptan bakmıştır. Sonuç olarak insanın kendisinden uzaklaşmasını anlatan nefis bir öykü. İnsan kendisinden 91 cm bile uzaklaşsa tüm yaşamı değişiyor, hiç birşey eskisi gibi olmuyor. Paylaştığınız için teşekkür ederim.

Deli Profesör dedi ki...

Direkt spoiler vermişsin ama, yani hipotenüsünü alıp diğer karşı açıdan da uzaklığını hesaplayacak derecede spoiler olmuş. Gerçi ne olursa olsun konu beni epey sardı, izlemek istiyorum :D

Burcu SezeR dedi ki...

Aslında evet kusura bakma Spoiler yazmayı unutmuşum... Hemen ekleyeyim...

sezai dedi ki...

aslında teleskobu kullaması mantık hatası değil ama mantık hatası olsa bile cok daha farklı bir incelik verilmeye calısılıyor insan zaten kendisinden hayatı boyu uzaklasıyor diye düşünüyorum